Image

Slaapproblemen

Uitleg van het probleem

Hitte kan zorgen voor hoge temperaturen in slaapkamers. Of dit gebeurt, en in welke mate, hangt af van verschillende eigenschappen van de woning en de slaapkamer, zoals de isolatiegraad, de oriëntatie van de slaapkamer en de ramen ten opzichte van de zon, de aanwezigheid van zonwering of klimaatbeheersing, ventilatiemogelijkheden en de verdieping waarop de slaapkamer zich bevindt. Ook de locatie in de stad is van invloed: ligt de woning in een warme wijk of niet? Verder is vooral het eigen gedrag van belang: wordt zonwering toegepast en wordt er op de juiste momenten van de dag geventileerd?

Hoge temperaturen in slaapkamers kunnen slaapproblemen veroorzaken. Mensen slapen daardoor minder vast, minder diep, worden vaker wakker en slapen minder snel weer in. Dit kan leiden tot  gezondheidsproblemen. Slechter slapen leidt ook tot concentratieproblemen overdag, wat gevolgen heeft voor de arbeidsproductiviteit binnen, maar ook voor de arbeidsproductiviteit buiten.

Informatie en kaarten voor meer inzicht

Basiskaarten volgens de gestandaardiseerde stresstest

  • Kaart met het aantal warme nachten per jaar (Klimaateffectatlas) → geeft inzicht in het aantal warme nachten in het bebouwd gebied, nu en in de toekomst. Als het ’s nachts warm blijft, is het moeilijker om het binnen aangenaam koel te krijgen, wat nodig is voor een goede nachtrust.

Aanvullende kaarten

Enige maatregelen en richtlijnen

  • Gedragsaanpassingen: slaapkamer op het juiste moment van de dag ventileren, zonwering gebruiken, slapen op een koelere plek in huis
  • Gebouwen aanpassen zodat ze beter beschermd zijn tegen hitte (zie comfort in gebouwen)
  • Betere klimaatbeheersing van de slaapkamer (ventilatie, zonwering, isolatie van het dak, airconditioning)
  • Ruimtelijke adaptatie om de buitentemperatuur en de gevoelstemperatuur laag te houden (zie comfort in de stad)