Arbeidsproductiviteit buiten
Uitleg van het probleem
Mensen die buiten werken, hebben sneller last van hoge buitentemperaturen. Op hete dagen, als de zon fel schijnt, verliezen zij veel vocht en warmt het lichaam sneller op, vooral bij lichamelijke inspanning. Hierdoor worden tijdens hete dagen meer kleine pauzes genomen, kunnen buitenwerkers zich minder goed concentreren en is de kans op fouten en ongelukken groter. Dit leidt tot gezondheidsproblemen en een verlies aan arbeidsproductiviteit. Kwetsbare groepen zijn onder meer straat- en dakwerkers, verkeersregelaars, politiemensen, (spoor)wegwerkers, bouwvakkers, en mensen die in de groensector werken. Afhankelijk van hun werkzaamheden zijn ook werknemers in de logistiek en het toerisme kwetsbaar. Het comfort in de stad speelt hierbij een rol: een door bomen beschaduwde werkplek is beter dan een open bouwplaats zonder enige schaduw.
Informatie en kaarten voor meer inzicht
Basiskaarten volgens de gestandaardiseerde stresstest
- Gedetailleerde hittekaart van de gevoelstemperatuur op een hete dag (Klimaateffectatlas) → geeft inzicht in de plekken waar de gevoelstemperatuur mogelijk te hoog is om goed te kunnen werken.
Aanvullende kaarten
- Kaart met het aantal zomerse of tropische dagen nu en in de toekomst (Klimaateffectatlas) → geeft een indicatie van de toename van het aantal dagen waarop de arbeidsproductiviteit vermindert.
- Schaduwanalyses → om te bepalen waar mogelijk onvoldoende schaduw is om te werken.
- Kaart met veel voorkomende locaties van buitenwerkers.
Enige maatregelen en richtlijnen
- Hittestress situatie op het werk inschatten (zie FNV Werkklimaat app)
- Schaduw creëren met (tijdelijke) voorzieningen
- Tropenrooster instellen: niet werken op de heetste uren van de dag.
- Nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is
- De werkzaamheden buiten afwisselen met werken op een koelere plek
- Koele dranken nuttigen
- Beschermen tegen de zon (pet, zonnebrand)
- Zie ook de adviezen op de website van de FNV en het ministerie van SZW